Mikrolån kan enten stå for de danske mikrolån eller mikrolån til U-lande, hvor de danske mikrolån minder meget om det, vi kender som enten kviklån, hurtiglån, sms-lån osv. Det vil altså sige, at et mikrolån ligeledes er kendetegnet ved at være den låntype, der er afgrænset til at omfatte alt mellem 100 kr. og 6.000 kr. med en afbetaling, som typisk sker inden for to måneder. Såfremt du overvejer et mikrolån, kan du altså sagtens blot se det som værende et ganske almindeligt kviklån, hvis det hjælper dig til at forstå det bedre. Et mikrolån er altså et lån, som man typisk optager, såfremt man har brug for et mindre pengebeløb, og det er samtidig en låntype, man benytter, hvis man akut står og har brug for penge. Man er desuden ikke nødsaget til at stille sikkerhed, og endelig bliver der ikke spurgt yderligere ind til, hvad pengene skal bruges til.
Et mikrolån kan som sagt samtidig være de mindre finansielle ydelser, som gives af lånudbydere til små opstartsvirksomheder i U-lande, i og med at iværksættere her som regel har brug for en smule startkapital for enten at kunne få sig et varelager eller til indkøb af en given maskine. Så man skal altså huske på, at et mikrolån ikke blot fungerer som et ganske normal lån, men at det også bliver brugt som en måde at donere penge på.
Mikrolån trods RKI
Det er ikke muligt at optage et online mikrolån, såfremt du er registreret i Ribers Kredit Information – eller Experian, som det hedder i dag. Når du er registreret her, er det fordi, at låneudbyderen har valgt at stemple dig som værende en dårlig betaler, og det er de færreste udbydere, der har lyst til at låne penge til mennesker, der i forvejen ikke har mulighed for at tilbagebetale deres gæld. Fokuser i stedet på at få hjælp til at komme af med din gæld, inden du søger om at optage et nyt lån.
Kan jeg få et mikrolån?
For at kunne optage et mikrolån skal man være fyldt 18 år, men der er dog nogle udbydere, der stiller visse krav om, at man skal være fyldt 20 år, og at man desuden har en fast indkomst. Endelig kan der også være krav om, at man skal have dansk telefonnummer, folkeregistreringsadresse, statsborgerskab, bankkonto, at man har en aktiv e-mailadresse, NemID, og at man ikke er registreret med navne- og adressebeskyttelse hos sin kommune.
Hvad skal jeg være opmærksom på ved mikrolån?
Når man vælger at optage et mikrolån, bør man være opmærksom på, at man som sagt ikke stiller nogen form for sikkerhed. Det vil altså sige, at låneudbyderen løber en endnu større risiko, end hvis der var tale om et boliglån eksempelvis, og dette gør, at renterne også vil være væsentlig højere end ved almindelige banklån. Men hvor meget et mikrolån i sidste ende vil ende ud med at koste dig, afhænger oftest af hvor hurtigt, du kan tilbagebetale det pågældende beløb, samt beløbets størrelse naturligvis. Det gør sig som regel gældende, at man typisk tilbagebetaler et mikrolån inden for en måneds tid, og man bør derfor kortlægge sit behov og vurdere, om det vil være muligt at betale pengene tilbage inden for den aftalte tidsramme. Dette skal du naturligvis gøre, inden du optager lånet, og du bør desuden aldrig låne mere, end hvad du er i stand til at betale tilbage igen.
Hvorfor er et mikrolån en god idé?
Den største fordel ved et mikrolån er, at det er en utrolig nem og hurtig måde at få adgang til et mindre beløb på, og det er således et meget fordelagtigt lån, såfremt der pludselig er dukket en ekstra stor regning op, eller hvis du modtager et tilbud, du bare ikke kan afslå. Herudover skal du med et mikrolån som sagt ikke redegøre for, hvad pengene skal bruges til, hvilket giver dig en større frihed som låntager. Du skal desuden ikke stille sikkerhed for lånet, hvorfor du heller ikke skal redegøre for hele din privatøkonomi – hvilket kan være meget grænseoverskridende for mange mennesker. Du skal blot søge om lånet over nettet, hvorfor du yderligere slipper for at aftale en tid med din lokale bankrådgiver, og endelig tager det blot et par minutter at udfylde selve ansøgningsformularen, og du kan sågar have pengene på din bankkonto allerede samme dag.